Wartości odżywcze

Jagoda kamczacka – niedoceniany skarb; ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne zaliczana jest do grona super owoców. Niektórzy naukowcy nazywają ją owocem wiecznej młodości, gdyż odnaleźli w niej związki zapobiegające starzeniu się komórek.

Leczniczy skład

Owoce Jagody Kamczackiej zawierają:

  • witaminy C i A
  • minerały: żelazo, jod, miedź
  • polifenole działające przeciwutleniająco (antyoksydacyjnie)
  • antocyjany – pochodne cyjanidyny, pelargonidyny, peonidyny(nawet do 1400 mg/100g)
  • flawonoidy (140 mg/100 g) – w tym rutynę (działającą uszczelniająco na naczynia krwionośne i współdziałającą z kolagenem w utrzymaniu gładkiej skóry) oraz kwercetynę (neutralizującą wolne rodniki, wspomagającą procesy niszczenia nowotworów, hamującą powstawanie żylaków oraz złogów tłuszczowych w naczyniach żylnych oraz zapobiegającą utlenianiu się cholesterolu i tworzeniu blaszek miażdżycowych)
  • epikatechiny (uważa się, że przeciwdziałają one rozwojowi chorób takich jak: niewydolność serca, cukrzyca, udar oraz nowotwory)
  • kwasy organiczne: kawowy i chlorogenowy (normalizują pracę jelit oraz działają ochronnie na wątrobę i komórki nerwowe).

Działanie Jagody Kamczackiej

  • wzmacnia naczynia krwionośne
  • hamuje krwotoki
  • obniża ciśnienie krwi
  • łagodzi dolegliwości żołądkowe i niestrawności
  • pomaga w walce z nowotworami i starzeniem się organizmu
  • wzmacnia organizm
  • eliminuje przeziębienie i grypę
  • działa przeciwzapalnie – hamuje rozwój bakterii
    i wirusów
  • odtruwa organizm z toksyn, metali ciężkich i leków.

Walczy z nowotworami

Jagoda kamczacka to sprzymierzeniec w walce z chorobą naszych czasów – nowotworami. Antocyjany w niej zawarte bardzo skutecznie powodują wygaszanie wolnych rodników tlenowych. Jak zaznaczają specjaliści, antocyjany blokują zdolności komórek do patologicznego nowotworzenia.
Rutyna działa wspomagająco na naczynia krwionośne i we współpracy z kolagenem eliminuje oznaki starzenia skóry.

ZAWARTOŚĆ SKŁADNIKÓW MINERALNYCH I WITAMIN W 100 g OWOCÓW